Atlas > Živočichové > Hmyz > Brouci > Vrubounovití > Chroust > Chroust obecný - Melolontha melolontha (Linnaeus, 1758)
Atlas

Chroust obecný - Melolontha melolontha (Linnaeus, 1758)

Chroust obecný - Melolontha melolontha (Linnaeus, 1758) Říše: Animalia, živočichové
Podříše: Eumetazoa
Kmen: Arthropoda, členovci
Podkmen: Hexapoda, šestinozí
Třída: Insecta, hmyz
Podtřída: Pterygota, křídlatí
Infratřída: Neoptera, novokřídlí
Kohorta: Holometabola, hmyz s proměnou dokonalou
Řád: Coleoptera, brouci
Podřád: Polyphaga, všežraví
Nadčeleď: Scarabaeoidea
Čeleď: Scarabaeidae, vrubounovití
Podčeleď: Melolonthinae
Tribus: Melolonthini, chrousti
Rod: Melolontha, chroust
Druh: Melolontha melolontha Chroust obecný
Další názvy: Melolontha albida Mulsant, 1842; Melolontha asiatica Brenske, 1900; Melolontha colopyga Petz, 1905; Melolontha discicollis Mulsant, 1842; Melolontha funesta Westhoff, 1884; Melolontha femoralis Kraatz, 1885; Melolontha humeralis Westhoff, 1884; Melolontha luctuosa Westhoff, 1884; Melolontha lugubris Mulsant, 1842; Melolontha marginata Kraatz, 1888; Melolontha melanopus Westhoff, 1884; Melolontha nigritarsis Pfanneberg, 1905; Melolontha obscuripes Westhoff, 1884; Melolontha ruficeps Kraatz, 1885
Rozšíření: Střední a jižní část severní Evropy.
Velikost: až 30mm
Popis: Pro chrousta obecného je charakteristické hnědé zbarvení se zlatavými chloupky pod krovkami. Od velmi podobného chrousta maďalového se liší pozvolným zúžením hrotovitého výběžku posledního zadečkového článku (pygidia).
Pohlavní rozdíly: Samec se od samice liší mnohem delším vějířkem tykadlové paličky. Samec má na tykadlové paličce 7 lístků, zatímco samička jich má pouze 6.
Potrava: Ponravy požírají veškeré podzemní orgány rostlin a částečně také nadzemní. Dospělci v době letu požírají různé listnaté stromy. Z ovocných stromů poškozují především druhy rodu Prunus( slivoň ). Žír na listech může být velmi intenzívní až holožír.
Zajímavosti: Česká chroustová polévka
1/4 kg chroustů (pro 6 osob) ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej všechnu kořínkovou zeleninu, kmínu, trochu soli a nechej v ní zapěniti jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakvedluj do polévky 2 žloutky se 6 lžícemi husté smetany.
Recept z roku 1920.

   Přístupy: 2777
RSS Feeds


Vybrali jsme pro vás

Novinky v katalogu