Atlas > Ledňáček říční - Alcedo atthis (Linnaeus, 1758)
Atlas

Ledňáček říční - Alcedo atthis (Linnaeus, 1758)

Ledňáček říční - Alcedo atthis (Linnaeus, 1758) Říše: Animalia, živočichové
Podříše: Eumetazoa
Kmen: Chordata, strunatci
Podkmen: Vertebrata, obratlovci
Nadtřída: Tetrapoda, čtyřnožci
Třída: Aves, ptáci
Podtřída: Ornithurae, praví ptáci
Infratřída: Neornithes, létaví prvoptáci
Nadřád: Neognathae, letci
Řád: Coraciiformes, srostloprstí
Podřád: Alcedines
Čeleď: Alcedinidae, ledňáčkovití
Podčeleď: Alcedininae, ledňáčkové praví
Rod: Alcedo, ledňáček
Druh: Alcedo atthis, Ledňáček říční
Další názvy: Gracula atthis (Linnaeus, 1758); ledňáček obecný
Rozšíření: obývá okolí pomalu tekoucích vod celé Evropy s vyjímkou Islandu, na východ jeho výskyt zasahuje do Asie a na jih do severní Afriky.
Délka života: okolo 10 let
Velikost: hmotnost: 35-56 g, délka: 17-20 cm, v rozpětí křídel 25cm.
Potrava: potravu loví ponořením do vody, loví převážně ryby do velikosti cca 12cm, též vodní hmyz a obojživelníky.
Odchov: hnízdí od května do září. Samice snáší obvykle 6 až 7 čistě bílých vajíček. Při sezení na vejcích se střídaji oba rodiče (19 až 21 dnů). Mláďata se rodí slepá a holá, hnízdo opouští po 23–27 dnech.
Zajímavosti: ledňáček říční léta rychlostí větší ja 45 km/h.
   Přístupy: 103
RSS Feeds

Vybrali jsme pro vás

Banner
Banner
Banner

Novinky v katalogu